وبلاگ, اخبار و بررسی محصولات

پیکسل

پیکسل

پیکسل


4.5/5 - (28 امتیاز)
در تصاویر دیجیتالی پیکسل ( Pixel ) به کوچکترین جزء ساختاری (Element) یک تصویر میگویند.  پیکسل در بعضی از مباحث مربوط به گرافیک و تصویر، نقطه نامیده و آن را کوچکترین قسمت تشکیل دهنده تصویر نیز می‌خوانند.
نمونه فوق، تصویری را نمایش می‌دهد (سمت چپ) که بخشی از آن به میزان قابل توجهی بزرگ شده (سمت راست). در این بخش، پیکسل‌های تشکیل‌دهنده تصویر به شکل مکعب‌های کوچکی قابل مشاهده‌اند

مگاپیکسل:

مگاپیکسل (Megapixel)، یک میلیون پیکسل است. این عبارت، تنها برای مشخص‌کردن تعداد پیکسل‌های تصویر به‌کار نمی‌رود؛ بلکه کاربرد دیگر آن، نشان‌دادن شمار عناصر گیرنده تصویر یا تعداد عناصر نمایشی نمایشگرهای دیجیتال است.

برای مثال، دوربینی با ابعاد 1536*2048 عنصر حسگر را معمولاً 3.1 مگاپیکسل می‌خوانند. از مگاپیکسل اغلب به‌عنوان یکی از مشخصه‌های بهتربودن یاد می‌شود، به‌همین‌خاطر یکی از ویژگی‌هایی است که کیفیّت دوربین را مشخّص می‌کند.

یکی از مواردی که در رقابت‌های بازاریابی دوربین‌های عکاسی دیجیتال بشکل نادرست مصطلح شده است این عبارت می‌باشد: «هر چقدر عدد مگاپیکسل بیشتر باشد بهتر خواهد بود» اما این گونه ارزیابی لزوماً درست نبوده و تعداد پیکسل‌ها تنها یکی از عوامل متعدد تأثیر گذار در کیفیت تصویر می‌باشد و لزوماً افزایش تعداد پیکسل‌ها نشانه بهتر بودن دوربین نخواهد بود.

میزان کیفیت هر پیکسل را می‌توان بر حسب مواردی همچون دقت هندسی، دقت رنگ، گستره دینامیکی و میزان نویز مورد بررسی قرار داد.

کیفیت پیکسل به عواملی همچون «تعداد تشخیص دهنده‌های تصویر»، کیفیت لنز، نوع سنسور، اندازه دیدودهای حساس به نور، کیفیت مولفه‌های دوربین، توانایی پردازشگر دوربین، فرمت ذخیره‌سازی و عواملی دیگر بستگی خواهد داشت.

دقت هندسی:

دقت هندسی و سه بعد نمایی با توجه به به تعداد پیکسل‌های مستقر بر روی سنسور و میزان قابلیت لنز در تطبیق با رزولوشن آن تعیین می‌گردد. به این سیستم Pixel ir گفته می شود.

دقت رنگ:

در نمونه‌های قدیمی سنسور، از آرایه فیلتر رنگی ای استفاده می‌شد که تنها دارای یک سلول حساس به نور در هر پیکسل بوده و بنابر این به علت از دست رفتن بعضی از پیکسل‌ها در هر کانال رنگ که بر اساس الگوریتم‌های Demosaicing برآورد شده بود بعضی از رنگ‌ها با دقتی پایین در لبه‌های تصویر نمایان می‌شدند.

سنسورهای Foveon مجهز به سه ردیاب تصویر در جایگاه هر پیکسل بوده که به این ترتیب می‌توانند با حذف آثار غیرطبیعی Artifacts رنگ‌هایی با دقت بالاتر ارائه دهند. متأسفانه میزان حساسیت این سنسورها پایین‌تر از نمونه سنسورهای قدیمی می‌باشد.

گستره دینامیکی:

اندازه جایگاه هر پیکسل بر اساس انداره دیود حساس به نور تعیین می‌شود که این امر تأثیر بسیاری بر گستره دینامیکی خواهد داشت.

سنسورهایی که از کیفیت بالاتری برخوردار می‌باشند قادر به بازدهی گستره دینامیکی بزرگتری بوده که این موضوع در هنگام ذخیزه سازی پیکسل‌ها در فرمت فایل‌های تصویری RAW قابل توجه می‌باشد.

نویز: ارزش پیکسل شامل دو مولفه زیر می‌باشد:

  1. پیکسل‌های دقیق که هدف اصلی شما هستند (پیکسل‌های سالم)
  2.  پیکسلهایی که شما تمایل رویت آنها را در تصویر ندارید (نویز)

 

نتیجه‌گیری:

متأسفانه شاخص کیفیتی مشخصی جهت مقایسه کیفیت تصاویر ثبت شده توسط سنسورهای مختلف وجود ندارد.

برای مثال سنسور 3 مگاپیکسلی نوع Faveon که از 9 میلیون ردیاب تصویر در جایگاه 3 میلیون پیکسل استفاده می‌کند.

بازده کیفیتی آن نسبت به تصاویر 3 مگاپیکسلی بیشتر و نسبت به تصاویر مرسوم 9 مگاپیکسلی پایین‌تر می‌باشد که این امر بستگی به میزان ISO نیز خواهد داشت.

تصویر ثبت شده توسط یک دوربین 6 مگاپیکسلی کامپکت دیجیتال کیفیت پایین‌تری را نسبت به تصویر ثبت شده توسط دوربین ۶ مگاپیکسلی SLR دیجیتال را ارائه می‌دهد.

با توجه به مطالب فوق شما می‌بایست بر اساس کاربرد مورد نظرتان دوربین عکاسی خود را انتخاب کنید برای مثال اگر قرار است تصاویر گرفته شده را در بعاد بزرگ چاپ کنید تعداد رزولوشن برای شما اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد.

ورود به صفحه اصلی فروشگاه اینترنتی آواتصویر

 

 

 

ارتباط با کارشناس فنی:

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.