لنزهای ماکرو باقابلیت بزرگنمایی بالا، به عکاسان اجازه میدهند تا دنیای کوچک را با جزئیات خیرهکننده ثبت کنند. این لنزها با طراحی اپتیکی خاص، توانایی فوکوس در فاصلههای بسیار نزدیک و ایجاد پسزمینه مات را دارند. در نتیجه، تصاویر حاصل دارای عمق میدان کم و جزئیات فوقالعاده در سوژه اصلی خواهند بود.
ما پس از بررسی و آزمایش گسترده، بهترین لنزهای ماکرو را برای سیستمهای دوربین مختلف انتخاب کردهایم. این لنزها قادرند از کوچکترین حشرات تا جزئیات ظریف گلها را باکیفیت بینظیر به تصویر بکشند.
تفاوت لنز ماکرو با لنزهای «عادی» چیست؟
وجه تمایز اصلی لنزهای ماکرو این است که این لنزها برای فوکوس در فاصلههای بسیار کوتاه طراحی شدهاند. به این معنا که نهتنها حداقل فاصله فوکوس آنها کوتاه است، بلکه در این فاصله عملکرد خوبی دارند و دارای یک سطح فوکوس صاف و حداقل افت کیفیت در گوشهها هستند. ازاینرو، لنزهای ماکرو معمولاً بهطورکلی بسیار شارپ هستند، زیرا برای عکاسی از جزئیات به این ویژگی نیاز دارند.
1. لنزSony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS
لنز ماکروی 90 میلیمتری سونی، نمونهای بارز از کیفیت بالای سری G و G Master سونی است.
این لنز تمام قاب و APS-C مانت E، به لطف سیستم فوکوس خودکار Dual DDSSM، عملکردی سریع، دقیق و تقریباً بیصدا ارائه میدهد. همچنین، مجهز به تثبیتکننده تصویر Optical SteadyShot است. عناصر نوری شامل لنزهای آسفریکال، ED و Super ED بوده و در یک بدنه فلزی مقاوم در برابر شرایط آبوهوایی قرار گرفتهاند.
عملکرد این لنز با یک حلقه فوکوس روان و دقیق همراه با کوپلینگ الکترونیکی Fly-by-wire بهبودیافته است. همچنین دارای سوئیچ محدودکننده محدوده فوکوس خودکار سهحالته و دکمه نگهداشتن فوکوس است. کیفیت تصویر استثنایی است، اما قیمت آن بالا میباشد.
مزایا:
- فوکوس خودکار و تثبیتکننده عالی
- کیفیت بینقص تصویر
معایب:
- قیمت بالا
- وزن نسبتاً زیاد
مشخصات فنی:
- دهانه اتصال: Sony E
- تعداد عدسیها/گروهها: 11/15
- تیغههای دیافراگم: 9
- فوکوس خودکار: موتور اولتراسونیک
- تثبیتکننده تصویر: دارد
- حداقل فاصله فوکوس: 0.28 متر
- حداکثر بزرگنمایی: 1.0 برابر
- قطر رزوه فیلتر: 62 میلیمتر
- ابعاد (قطر x طول): 79×131 میلیمتر
- وزن: 602 گرم
2. لنزCanon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM
کانن RF 100mm f/2.8L Macro IS USM، شاهکاری از مهندسی اپتیکال، همه ویژگیهای برجسته نسل EF خود را ارتقا داده است. با بزرگنمایی 1.4x، تثبیتکننده تصویر 8 استاپ (بر روی EOS R5 و R6)، و بوکهای خیرهکننده که توسط حلقه کنترل قابل تنظیم است، این لنز استاندارد جدیدی را در عکاسی ماکرو تعیین میکند. علاوه بر این، با فوکوس سریع و دقیق و حداقل تنفس لنز، این لنز یک گزینه عالی برای عکاسی پرتره نیز هست. اگر به دنبال یک لنز همه کاره برای عکاسی نزدیک و دور با کیفیت حرفهای هستید، کانن RF 100mm f/2.8L Macro IS USM انتخابی ایدهآل است. با این حال، افزایش مشخصات همراه با افزایش قیمت است، بنابراین برای خرید آن آماده باشید.
مزایا:
- نسبت بازتولید 1.4:1: این لنز قادر به ثبت اشیاء با بزرگنمایی 1.4 برابر اندازه واقعی آنها می باشد، که برای عکاسی ماکرو و کلوزآپ بسیار مناسب است.
- وضوح فوق العاده: لنز مذکور تصاویری با جزئیات بسیار ریز و شارپ ارائه می دهد.
- کنترل بوکه (SA): بوکه (محوشدن پسزمینه) این لنز بسیار نرم و دلنشین است و امکان جداسازی عالی سوژه از پسزمینه را فراهم میکند.
- تنفس فوکوس ناچیز: هنگام تغییر فوکوس، تغییر محسوسی در بزرگنمایی تصویر رخ نمیدهد.
- لرزشگیر تصویر قدرتمند: با استفاده از دوربینهای Canon EOS R5 و R6 میتوان تا 8 توقف لرزش دوربین را جبران نمود.
معایب:
- قیمت بالا: این لنز به طور اجتنابناپذیری گرانقیمت است.
- سازگاری محدود: لنز مذکور تنها با دوربینهای بدون آینه سری Canon RF سازگار میباشد.
مشخصات فنی:
- مانت: Canon RF
- ساختار اپتیکی: 17 عدسی در 13 گروه
- دیافراگم: 9 تیغه مدور
- فوکوس خودکار: بله
- لرزشگیر: لرزشگیر اپتیکال 5 توقف (2 توقف در بزرگنمایی 1.0 برابر) که تا 8 توقف با دوربینهای Canon EOS R5 و R6 قابل ارتقا است.
- حداقل فاصله فوکوس: 0.26 متر
- حداکثر بزرگنمایی: 1.4 برابر
- قطر فیلتر: 67 میلی متر
- ابعاد (قطر x طول):5 x 148 میلیمتر
- وزن: 730 گرم
3. لنز نیکونNikon NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S
نیکون MC 105 میلیمتری یکی از دو لنز ماکروی جدید با مانت Z است. درحالیکه Z MC 50 میلیمتری f/2.8 یک گزینه مقرونبهصرفهتر است، MC 105 میلیمتری بافاصله کانونی عملیتر برای عکاسی ماکرو و عملکرد حرفهای، ارزش سرمایهگذاری بیشتری دارد.
این لنز با ارائه کیفیت تصویر استثنایی در عکاسی عمومی و کلوزآپهای شدید، از سیستم فوکوس خودکار سریع و دقیق و سیستم تثبیتکننده تصویر نوری (VR) بسیار مؤثر بهرهمند است. این سیستم VR میتواند با تثبیتکنندههای داخلی دوربینهای فولفریم سری Z نیکون هماهنگ شود.
از دیگر ویژگیهای برجسته این لنز میتوان به نمایشگر OLED چندکاره، دکمه عملکرد لنز قابلتنظیم، حلقه کنترل، محدودکننده محدوده فوکوس خودکار و حلقه فوکوس کوپل شده الکترونیکی برای تنظیمات دقیق اشاره کرد.
این لنز در یک بدنه مقاوم و ضد آبوهوا قرار گرفته است. کیفیت تصویر، عملکرد کلی و ارگونومی این لنز در سطح بسیار بالایی قرار دارند.
مزایا:
- عملکرد فوقالعاده در همه زمینهها
- ساخت و هندلینگ حرفهای
- تثبیتکننده تصویر نوری 4.5-استاپ
معایب:
- ندارد
مشخصات فنی:
- مانت: نیکون Z FX
- عناصر/گروهها: 16/11
- تیغههای دیافراگم: 9
- فوکوس خودکار: بله
- ثباتکننده تصویر: 4.5-استاپ
- حداقل فاصله فوکوس: 0.29 متر
- حداکثر بزرگنمایی: 1.0x
- رزوه فیلتر: 62 میلیمتر
- ابعاد (عرض×طول): 85×140 میلیمتر
- وزن: 630 گرم
4. لنز 3. Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art
سیگما پیشتر لنز ماکروی 105 میلیمتری f/2.8 برجستهای برای دوربینهای DSLR عرضه کرده بود. اکنون، این لنز بهطور کامل برای دوربینهای بدون آینه بازطراحی شده است. این لنز ماکروی فوقالعاده برای آشکارسازی جزئیات بسیار ریز در طیف گستردهای از سوژهها، از حشرات و حشرهشناسی تا نمای بسیار نزدیک از اشیاء کوچکتر، مناسب است. این لنز با وضوح بسیار بالا و کیفیت تصویر استثنایی در تمامی جنبهها، همراه با ساخت باکیفیت و غنی از ویژگیها، هندلینگ بسیار ظریفی را ارائه میدهد. این لنز همچنین برای عکاسی پرتره و عکاسی تلهفوتو کوتاه عمومی با دوربینهای فولفریم سونی (همچنین در نسخه L-mount نیز موجود است) عملکرد خوبی دارد.
مزایا:
- کیفیت تصویر خیرهکننده
- هندلینگ عالی
- کیفیت ساخت بسیار خوب
معایب:
- فاقد تثبیتکننده تصویر اپتیکال
- کوچکترین دیافراگم تنها f/22 است
مشخصات فنی:
- مانت: سونی FE و L-Mount
- عناصر/گروهها: 17/12
- تیغههای دیافراگم: 9
- فوکوس خودکار: موتور پلهای
- ثباتکننده تصویر: خیر
- حداقل فاصله فوکوس: 0.295 متر
- حداکثر بزرگنمایی: 1.0 برابر
- رزوه فیلتر: 62 میلیمتر
- ابعاد (عرض × طول): 74 × 134 میلیمتر
- وزن: 715 گرم
5. لنز Fujifilm XF 80mm f2.8 LM OIS WR Macro Lens
با اینکه کاربران فوجی فیلم برای تهیه این لنز ماکرو پرایم باید هزینه قابلتوجهی بپردازند، اما این لنز یک قطعه فوقالعاده از فناوری تصویربرداری است. کیفیت تصویر، همانطور که از لنزهای فوجینون با مانت X انتظار میرود، بسیار زیبا و چشمنواز است. حداکثر گشودگی دیافراگم f/2.8 امکان انعطافپذیری زیادی در عمق میدان فراهم میکند و فاصله کانونی معادل ۱۲۲ میلیمتر، این لنز را به گزینهای عالی برای عکاسی پرتره نیز تبدیل میکند. حداقل فاصله فوکوس ۲۵ سانتیمتر اجازه میدهد که به سوژههای خود بهاندازه کافی نزدیک شوید تا عکسهای واقعی ماکرو بگیرید، و عایقبندی گسترده بدنه لنز باعث میشود بتوانید با اطمینان از آن در شرایط آبوهوایی نامساعد و بارانی استفاده کنید. اگر به فاصله کانونی کوتاهتر و فاصله کاری نزدیکتری نیاز دارید، لنز Fujifilm XF60mm f/2.4 R Macro نیز گزینه دیگری برای شما خواهد بود.
مزایا:
- کیفیت تصویر فوقالعاده
- ساختار محکم و مقاوم در برابر آبوهوا
- مناسب برای عکاسی پرتره
معایب:
- قیمت بالا
مشخصات فنی:
- مانت: فوجی فیلم ایکس
- تعداد گروههای لنز: ۱۶
- تعداد تیغههای دیافراگم: ۹
- فوکوس خودکار: موتور خطی
- لرزشگیر: دارد
- حداقل فاصله فوکوس: ۲۵ سانتیمتر
- حداکثر بزرگنمایی: ۱ برابر
- قطر فیلتر: ۶۲ میلیمتر
- ابعاد (عرض × طول): ۸۰ × ۱۳۰ میلیمتر
- وزن: ۷۵۰ گرم
6. لنز OM System M.Zuiko 90mm f/3.5 Macro
سیستم Micro Four Thirds برای عکاسی ماکرو بسیار مناسب است. سنسور کراپ شده این سیستم، بزرگنمایی مؤثر فاصله کانونی را دوبرابر میکند. این بدان معناست که میتوان از لنزهایی که هم ارزانتر و هم سبکتر از معادلهای فولفریم خود هستند، برای دستیابی به فاصله کانونی تله فوتو بیشتر بهره برد. این ویژگی همچنین باعث افزایش ضریب بزرگنمایی لنزهای ماکرو میشود.
بهعنوانمثال، لنز OM System M.Zuiko 90mm f/3.5 Macro که نسبت بزرگنمایی 2:1 دارد، در عمل میدان دید 180 میلیمتری با نسبت بزرگنمایی 4:1 را ارائه میدهد. این بدان معناست که سوژههای کوچک روی سنسور چهار برابر اندازه واقعی خود بزرگ میشوند و سطح بالایی از جزئیات را نمایش میدهند.
هرچند استفاده از این لنز نیازمند تمرین است و فاصله کانونی بسیار تنگ آن ممکن است برای همه کاربردهای ماکرو مناسب نباشد، اما این لنز خیرهکننده، حداکثر بهره را از مزایای ذاتی سیستم MFT میبرد.
مزایا:
- بزرگنمایی قدرتمند ۲:۱
- فاصله کانونی معادل ۱۸۰ میلیمتر
- وضوح تصویر عالی
معایب:
- نیاز به تمرین برای استفاده
- ممکن است برای برخی کاربردها بیش از حد باریک باشد
مشخصات فنی:
- کیت لنز: MF
- تعداد گروههای لنز: ۱۸/۱۳
- پرههای دیافراگم: ۷
- فوکوس خودکار: دارد
- لرزشگیر تصویر: دارد
- حداقل فاصله فوکوس: ۲۵ سانتیمتر یا ۲۲.۴ سانتیمتر در حالت ماکروی فوقالعاده
- حداکثر بزرگنمایی: ۲:۱ (معادل ۴:۱ در فرمت ۳۵ میلیمتری)
- رزوه فیلتر: ۶۲ میلیمتر
- ابعاد (عرض × طول): ۶۹.۸ × ۱۳۶ میلیمتر
- وزن: ۴۵۳ گرم
7. لنز Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro
دوربین Panasonic Lumix با ابعاد جمعوجور خود، بهویژه در میان لنزهای ماکرو فولفریم، تحسینبرانگیز است. طراحی سبک این لنز بهوضوح به چشم میآید و باعث میشود لنزهای مشابه برندهای مطرح دیگر در مقایسه با آن حجیم به نظر برسند. همچنین، این لنز بهخوبی با مجموعه لنزهای پرایم فولفریم پاناسونیک هماهنگ میشود و با ابعاد و وزنی مشابه، تراز کردن دوربین برای فیلمبرداری را آسانتر میکند.
کیفیت تصویر در سراسر فریم عالی است، اگرچه در حداکثر بازشدگی دیافراگم، گوشههای تصویر تا زمانی که دیافراگم به f/4 برسد کمی متوسط به نظر میرسند و سپس وضوح بالاتری پیدا میکنند، اما کیفیت تصویر در مرکز فریم در تمامی بازشدگیها بسیار شارپ و دقیق است. در فواصل نزدیک به سوژه، لنز گاهی دچار جستجوی فوکوس میشود، هرچند پس از قفلشدن فوکوس، عملکردی کاملاً بیصدا و بسیار دقیق دارد.
باوجود عدم وجود تثبیتکننده نوری در این لنز، سیستم تثبیت داخلی (B.I.S) پاناسونیک بهخوبی این نقص را جبران میکند؛ هرچند احتمال میرود ترکیب این سیستم با تثبیتکننده اپتیکال، پایداری بیشتری فراهم کند.
مزایا:
- بسیار جمعوجور و سبک
- فوکوس خودکار تقریباً بیصدا
- تعادل مشابه با دیگر لنزهای پرایم پاناسونیک
معایب:
- فاقد لرزشگیر اپتیکال (O.I.S.)
- گاهی اوقات در فوکوس نزدیک دچار مشکل میشود
مشخصات فنی:
- اتصال: L-Mount
- تعداد گروههای عدسی/تعداد تیغههای دیافراگم: 13/11
- فوکوس خودکار: فوکوس دوگانه با موتور خطی دوگانه
- لرزشگیر اپتیکال: ندارد
- حداقل فاصله فوکوس: 20.4 سانتیمتر
- حداکثر بزرگنمایی: 1.0x
- قطر فیلتر: 46 میلیمتر
- ابعاد (عرض × طول): 63.5 × 58.8 میلیمتر
- وزن: 180 گرم
آیا لنزهای ماکرو برای عکاسی پرتره مناسب هستند؟
بله! بیشتر لنزهای ماکرو معمولاً از نوع پرایم تله فوتو بافاصله کانونی بین ۸۰ تا ۱۱۰ میلیمتر هستند و این فاصله کانونی دقیقاً مناسب عکاسی پرتره است. این فاصله کانونی نهچندان وسیع به شما کمک میکند تا ویژگیهای چهرة سوژه را به شکلی زیبا به نمایش بگذارید و پسزمینه را بهخوبی از فوکوس خارج کنید. همچنین، بسیاری از لنزهای ماکروی مدرن مجهز به تثبیتکننده تصویر هستند که برای عکاسی دستی بسیار مفید است؛ چراکه احتمالاً هنگام عکاسی پرتره بیشتر از این روش استفاده میکنید، درحالیکه عکاسی ماکرو معمولاً با سهپایه انجام میشود.
نحوه انتخاب لنزهای ماکرو
در حالی که بسیاری از لنزها با قابلیتهای مناسب برای عکاسی از فاصله نزدیک به عنوان لنز ماکرو شناخته میشوند، در واقع استانداردهای دقیقتری برای آنچه که یک لنز را به «ماکرو واقعی» تبدیل میکند، وجود دارد. برای اینکه یک لنز بهعنوان لنز ماکرو واقعی شناخته شود، باید نسبت بازتولید حداقل ۱:۱ داشته باشد؛ به این معنی که اندازه سوژه بر روی حسگر با اندازه واقعی آن برابر یا حتی بزرگتر باشد. این ویژگی کلیدی برای ثبت تصاویر چشمگیر و پرجزئیات از سوژههای بسیار کوچک است.
لنزهای ماکرو به جز این معیار، نیازمندیهای دیگری نیز دارند. در این نوع عکاسی، به سوژه بسیار نزدیک میشوید؛ بنابراین، داشتن فاصله فوکوس کوتاه ضروری است. همچنین این لنزها معمولاً فاصله کانونی طولانیتری دارند (محدوده ایدهآل معمولاً بین ۹۰ تا ۱۰۵ میلیمتر در نظر گرفته میشود، اگرچه تغییراتی در این محدوده وجود دارد)؛ زیرا این ویژگی باعث میشود که سوژه بهراحتی کل کادر را پر کند. به همین دلیل، لنزهای ماکرو کاربردهای دیگری نیز دارند؛ وضوحبالای آنها این لنزها را به گزینهای عالی برای عکاسی روزمره تبدیل میکند، فاصله کانونی بلند آنها را برای عکاسی پرتره مناسب میسازد و قابلیت نمایش جزئیاتشان نیز آنها را برای عکاسی از غذا بسیار ایدهآل میکند.