بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III – بخش سوم
بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III – بخش سوم
منوها و کنترل ها:
در بخش اول بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III در وبسایت آواتصویر به معرفی کلی این دوربین، بررسی ویژگیهای اصلی آن مقایسهی آن با رقبا پرداختیم.
در بخش دوم نیز مباحث مربوط به ظاهر دوربین، بررسی بدنه و کارکرد دکمهها و پورتهای آن مطرح شد.
در این بخش با معرفی منوهای این دوربین، کار با دکمه ها و نمایشگر لمسی آن با آواتصویر همراه باشید
عملکرد کنترلها و منوها:
همانند دوربین سونی A9 و RX10 IV منوهای دوربین Sony a7R Mark III بازطراحی شده اند.
تغییر اصلی نشانه گذاری بیشتری است که انجام شده:
با علامت گذاری رنگی و نشانگر نوشتاری مشخص شده است که شما در کجای منو قرار دارید و انتظار چه چیزی را باید داشته باشید.
بعضی از این نشانهگذاریها از برخی دیگر موفق تر هستند:
به عنوان مثال واضح است که شما در صفحه 2 فوکوس خودکار یا در صفحه 3 بخش فیلمها چه چیزی را پیدا میکنید، اما زیاد واضح نیست که در 6 صفحه تنظیمات که با عنوان ‘Setup 1, 2, 3, 4, 5, 6’ مشخص شده اند چه چیزهایی قرار دارد.
بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III – بخش سوم
بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III – بخش سوم
در کل حدود 181 گزینه در 35 صفحه قرار گرفتهاند، که خود این 35 صفحه زیرمجموعهی 5 تب هستند که تعداد زیادی برای کار به نظر میرسد.
اما، با توجه به آنکه تعداد کمی از رقبای این دوربین تقریباً این مقدار از تعهد را نسبت به هر دو قابلیت عکس و ویدیو دارند،
این سطح پیچیدگی قابل فهم است، حتی اگر در ابتدا کار با آن را ساده تر نکند.
خبر خوب این است که در میان قسمت سفارشی سازی دکمهها (button customization)، یک گزینه منوی کاربری 12 حالتهی قابل تعریف توسط کاربر و یک برگه منوی من My Menu وجود دارد که می تواند تنظیم شود تا آن دسته از تنظیماتی که مرتّباً تغییر میدهید را لیست کنید و در نتیجه موقع عکاسی در میان منوهای مبهم دوربین سردرگم نشوید.
دکمهها و سفارشیسازی:
دوربین Sony a7R Mark III دارای چهار دکمه سفارشی مشخص است، اما 13 کنترل کنندهی دوربین (اساساً همه چیز به جز دکمهی playback و دکمه های منو) می تواند سفارشیسازی و دوباره تعیین شود.
بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III – بخش سوم
بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III – بخش سوم
بر خلاف اکثر دوربین های دیگر، میتوانید کارکردهای مختلفی رو روی یک دکمه تعریف کنید که با توجه به این که دوربین در حالت عکس یا ویدیو باشد عمل متفاوتی را انجام دهد.
ایدهی تغییر و قرار دادن یک عملکرد سفارشی برای هر دکمه شاید در ابتدا ترسناک به نظر برسد، اما جای ترس نیست، چرا که مقدار پیش فرض برای همهی دکمه ها در حالت ‘[Follow Custom Stills]’ قرار دارد.
با این که هنگام استفاده از آن احتمالاً می توانید به برخی از تنظیماتی که در هنگام عکس گرفتن می خواهید دسترسی داشته باشید (به عنوان مثال Auto ISO Min Shutter Speed ) اما در حالت ویدیو واقعا مفید نیستند، و لذا میتوانید یک کارکرد متناسب با حالت ویدیو برای زمان هایی که می خواهید فیلمبرداری کنید تعریف کنید.
همچنین یک منوی عملکردی Function Menu قابل تنظیم وجود دارد که در آن شما می توانید دوازده تا از تنظیماتی را که به اندازهای از آنها استفاده نمیکنید که نیاز به یک دکمهی اختصاصی داشته باشند اما بعضی وقتها آنها را چک میکنید و یا تغییر میدهید، در آنجا قرار دهید.
با این حال، بر خلاف تنظیمات شخصیسازی دکمهها، گزینه های منوی عملکردی بسته به اینکه شما در حال عکسبرداری یا فیلمبرداری هستید، نمی توانند متفاوت باشند.
Recall Custom on hold
در دوربین Sony a7R Mark III همانند دوربین a9 سه حالت قابل تنظیم تحت عنوان ‘Recall Custom hold’ 1, 2, 3 وجود دارد که به شما اجازه میدهد در حالی که این دکمه در پایین نگه داشته اید به طور موقّت به مجموعه های مختلفی از تنظیمات دوربین بروید.
هر یک از این سه سری منوی پیشفرض می تواند توسط کاربر تعریف شود.
بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III – بخش سوم
این به آن معناست که برای مثال، می توانید یک پیش-تنظیم (preset) را برای رفتن به اولویت شاتر و سرعت شاتر 1:50 برای عکّاسی تعریف کنید، در حالی که تمام تنظیمات AF موجود خود را حفظ کردهاید،
اما بعد از آن یک پیش تنظیم (preset) دوم دارید که روی دکمهی دیگری تنظیم شده است، که تنظیمات اکسپوژر را رها کرده و به حالت AF و AF-C می رود، بنابراین اگر چیزی غیرمنتظرهای خارج از نقطه ی AF انتخاب شده توسط شمااتّفاق بیافتد، میتوانید به سرعت آماده شوید.
برای ایجاد سریعتر تنظیمات پیش فرض، می توانید تنظیمات فعلی دوربین را import کنید،
سپس تصمیم بگیرید که کدام تنظیمات را می خواهید از preset اعمال کنید.
البته این هم کمی کار میبرد، اما این قابلیتی است که به شما اجازه می دهد دوربین خود را برای رفتار و واکنش دقیقاً همانطوری که می خواهید تنظیم کنید.
گزینه های Recall Custom hold فقط برای حالت عکس وجود دارند و در حالت ویدئو در دسترس نیستند.
حالتهای حافظه:
علاوه بر این تغییرات موقتی تنظیمات، دوربین Sony a7R Mark III به شما این امکان را می دهد که تقریباً مجموعههای کاملی از تنظیمات پارامترهای مختلف دوربین را ذخیره کنید که می توانید در هر یک از چهار جایگاه حافظه، نگه دارید.
این مجموعه از پارامترها می توانند به هر یک از سه جایگاهی که روی دکمهی چرخان بالای دوربین با عددهای 1 و 2 و 3 مشخّص شدهاند، اختصاص داده شود.
آنها همچنین می توانند در کارت های حافظه ذخیره شده و از کارت حافظه خوانده شوند.
متاسفانه سفارشی سازی دکمه ها ذخیره نمی شوند، که به این معناست که شما نمی توانید دکمههای خودتان را روی کارت حافظه ذخیره کرده، و مثلاً آنها را روی یک دوربین Sony a7R Mark III دیگر که قرض گرفتهاید بازخوانی کنید.
حرکت میان آپشنها با یک فشار:
به عنوان یک پیشرفت جزئی دیگر، تعدادی از دکمهها که قبلاً پس از فشار دادنشان منوی دو گزینه ای را بر روی صفحه نشان می دادند، بهبود یافتهاند به طوری که با فشار دادن یک دکمه میتوان به راحتی بین گزینه های موجود جا به جا شد.
به عنوان مثال این تغییر شامل جابهجایی بین حالت فیلمبرداری Super 35 و Full Frame، روشن و خاموش کردن صفحه نمایش، و روشن و خاموش کردن قابلیت لمسی صفحه نمایش میباشد.
صفحه نمایش لمسی:
دوربین Sony a7R Mark III تبدیل به جدیدترین محصولی شد که مجهز به صفحه نمایش لمسی عجیب و غریبِ متمرکز بر نقطه فوکوس اتوماتیک است.
این به شما اجازه میدهد تا اگر در یکی از حالتهای فوکوس اتوماتیک هستید، با لمس کردن یک نقطه روی صفحه نمایش، نقطهی فوکوس را تعیین کنید.
علاوه بر این، یک حالت تاچ پد نیز وجود دارد که به شما اجازه می دهد تا هنگام استفاده از دوربین با چشم، نقطهی فوکوس خودکار را حرکت دهید.
اگر ترجیح دهید که همیشه صفحه نمایش حساس به لمس شدن را نداشته باشید،
می توانید انتخاب کنید که کدام یک از این عملکردهای صفحه نمایش لمسی و تاچ پد فعال باشند.
در حالت تاچ پد شما می توانید انتخاب کنید که یا موقعیتی که بر روی صفحه فشار می دهید، تعیین کند که در آن نقطه از صحنه فوکوس خودکار انجام شود،
یا اینکه جهتی که دستتان را به آن سمت میکشید، نقطهی فوکوس را نسبت به موقعیت فعلی آن (مانند یک موس) حرکت دهد.
شما همچنین می توانید انتخاب کنید که این عملکرد در حالتی که دوربین در جهت عمودی باشد، باقی بماند یا خیر (زمانی که ممکن است روی صفحه نمایش برای رسیدن به آن سخت تر باشد).
و همچنین میتوانید تعیین کنید که چه مناطقی روی صفحه نمایش فعال باشند، که می تواند برای افرادی که از چشم چپ برای عکّاسی استفاده میکنند مفید باشد، چراکه در غیر این صورت برخورد بینی آنها با صفحه نمایش میتواند اختلال ایجاد کند.
سرعت پاسخگويی در صفحه نمایش لمسی در دوربین Sony a7R Mark III نسبت به تلاش های قبلی سونی بهبود یافته است.
به عنوان مثال، به طور قابل توجهی لَگ های کمتری در این صفحه نمایش وجود دارد؛
هرچند که سونی هنوز راه زیادی تا رسیدن به سطح روان بودن قابل رقابت با صفحه نمایشهای لمسی پاناسونیک و کانن در پیش دارد.
کار با تعداد زیاد تصاویر:
دو تغییر کوچک، نحوهی کار با تعداد بسیار زیاد عکسی که دوربین Sony a7R Mark III میتواند ثبت کند را بسیار بهبود بخشیده است.
اولین تغییر این است که تصاویر گرفته شده پشت سر هم در حالت Burst Mode به صورت خودکار در حالت پخش گروه بندی میشوند (اگر گزینه به شدت تاثیرگذار ‘Disp Cont Shoot Grp’ در منوها فعّال شده باشد)، که حرکت بین آنها را بسیار آسان تر می کند.
بهبود دیگر این است که یک دکمه “محافظت”(Protect) اضافه شده است که باعث میشود بتوانید سریعاً عکسهایی را که نمیخواهید به صورت اتّفاقی پاک کنید را علامتگذاری کنید.
همچنین این گزینه وجود دارد که شما میتوانید با یک دکمه به عکسها امتیاز بدهید.
یک آپشن در منو به شما اجازه میدهد که تعیین کنید چه امتیازاتی (بین 1 تا 5 ستاره) در دسترس باشند،
به این صورت که به عنوان مثال اگر میخواهید خیلی سریع عکسها را در سه دستهی بله/خیر/شاید طبقه بندی کنید،
میتوانید تعیین کنید که دکمهی امتیازدهی بین امتیازات 0، 3 و 5 تغییر کند.
این امتیازات در دیتای عکس ذخیره شده و توسط نرمافزارهایی مانند
- Adobe Bridge
- Lightroom
قابل تشخیص هستند.
در بخش بعدی
سلسله مقالات بررسی تخصصی دوربین Sony a7R Mark III در وبسایت آواتصویر به بررسی تخصصی تصاویر ثبت شده توسط این دوربین خواهیم پرداخت.