عکاسی دنیای شگفتانگیزی از خلاقیت و ثبت لحظات ناب است و لنزها دریچهای بهسوی دنیای عکاسی هستند. اما تنوع آنها گاه انتخاب را برای عکاسان، چه مبتدی و چه حرفهای، دشوار میکند. در این میان، لنزهای زوم و تله دو نوع پرکاربرد هستند که هر کدام دنیایی از امکانات را به روی عکاسان میگشایند. در این مقاله به بررسی تفاوتهای این دو نوع لنز میپردازیم تا بتوانید انتخابی آگاهانه برای نیازهای عکاسی خود داشته باشید.
لنز زوم چیست؟
لنزهای زوم همانطور که از اسمشان پیداست قابلیت بزرگنمایی دارند.
شاید این سادهترین توضیحی باشد که میتوانیم در مورد لنزهای زوم ارائه دهیم، اما واقعیت کمی متفاوتتر از این است. فناوری بهکاررفته در این لنزها کمی پیچیده است. هدف اصلی از طراحی لنز های زوم این است که شما بتوانید با استفاده از یک لنز واحد از فاصلههای کانونی مختلفی استفاده کنید. بهعبارتدیگر، زاویه دید لنز قابلتغییر است.
اگر تا اینجا متوجه نشدید، اجازه دهید توضیح دهیم که زاویه دید چیست.
زاویه دید، وسعت صحنهای است که جلوی لنز قرار دارد و توسط دوربین ثبت میشود. هنگامی که فاصله کانونی لنز تغییر میکند، زاویه دید و به دنبال آن وسعت صحنهای که توسط دوربین ثبت میشود نیز تغییر مینماید.
هرچه فاصله کانونی بیشتر باشد، زاویه دید باریکتر میشود و هرچه فاصله کانونی کوتاهتر باشد، زاویه دید عریضتر میگردد.
بنابراین، یک زاویه دید باریک به شما تصویری نزدیکتر میدهد (به اشیای دوردست نزدیکتر میشود).
برای درک بهتر، بیایید با یک مثال شروع کنیم…
لنز ۲۴-۷۰ میلیمتر یک لنز زوم است.
چطور متوجه میشویم؟ بهخاطر دو عددی که روی بدنه لنز نوشته شده است – ۲۴ و ۷۰ میلیمتر. این اعداد نشان میدهند که فاصله کانونی لنز متغیر است و میتواند از ۲۴ تا ۷۰ میلیمتر تغییر کند؛ بنابراین، این یک لنز زوم است.
۲۴ میلیمتر و ۷۰ میلیمتر کوتاهترین و بلندترین فاصله کانونیهایی هستند که این لنز میتواند روی آنها تنظیم شود. زمانی که فاصله کانونی روی ۲۴ میلیمتر باشد، لنز بخش بزرگتری از صحنه جلویی را میبیند و در نتیجه، دوربین قادر خواهد بود عکس واید (عریض) بگیرد.
در ۷۰ میلیمتر، فاصله کانونی طولانیتر میشود و در نتیجه، لنز بخش کوچکتری از صحنه جلویی را میبیند و این همان چیزی است که دوربین ثبت میکند. علاوه بر این، در ۷۰ میلیمتر، شما به فاصله کانونی تله فوتو کوتاه نزدیک میشوید که بسیاری شروع آن را حدود ۸۵ میلیمتر در نظر میگیرند.
از جمله نمونههای لنزهای زوم میتوان به Canon EF 24-105 f4، Sony FE 24-105 f4 و Sigma 24-70mm f2.8 اشاره نمود.
لنز تله فوتو چیست؟
لنزهای تله فوتو لنزهایی هستند که حداقل فاصله کانونی آنها ۸۵ میلیمتر یا بیشتر است.
محدوده بین 85 میلی متر تا 135 میلی متر معمولاً به عنوان لنز تله فوتو کوتاه شناخته می شود. 135 تا 300 میلی متر تله فوتو متوسط است. در نهایت، هر چیزی که بیش از 300 میلی متر باشد به عنوان لنز سوپر تله فوتو شناخته می شود.
یک لنز تله فوتو میتواند لنز زوم یا لنز ثابت (پرایم) باشد.
اغلب، لنزهای سوپر تله فوتو، لنزهای ثابت هستند، زیرا ساخت لنز زوم با چنین فاصله کانونی طولانی و دهانة عریض، غیرعملی و حجیم خواهد شد.
لنزهای Canon EF 70-200mm f2.8 IS USM III و Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM مثالهایی برای لنز تله فوتو محسوب میشوند.
آیا یک لنز تله فوتو میتواند یک لنز زوم نیز باشد؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، لنزهای زوم دارای فاصله کانونی متغیر هستند. اما لنز تله میتواند یک لنز زوم باشد؛ زیرا لنزهای تلهای بافاصله کانونی متغیر نیز وجود دارند.
بیایید یک مثال بزنیم…
Nikkor 200-500mm f/5.6 ED VR لنزی دارای محدوده فاصله کانونی متغیر است که از 200 میلی متر شروع می شود و تا 500 میلی متر ادامه می یابد.
همانطور که در بالا آموختیم، هر لنزی با فاصله کانونی بیش از 400 میلیمتر یک لنز سوپر تله فوت محسوب میشود؛ بنابراین، لنز 500mm f/5 ED VR-200 در طولانیترین فاصله کانونی خود، یک لنز سوپر تله فوت است.
تفاوت بین لنز زوم و لنز تله
لنزهای تله میتوانند با فاصله کانونی ثابت یا متغیر باشند. در مقابل، لنزهای زوم همیشه دارای فاصله کانونی متغیر هستند. بهعبارتدیگر، شما میتوانید با این لنزها بر روی سوژههای دور و نزدیک با تغییر فاصله کانونی، فوکوس کنید. لنزهای تله عموماً از فاصله کانونی بلندتری برخوردارند و میتوانند بهصورت ثابت (پرایم) یا متغیر (زوم) باشند. درحالیکه لنزهای زوم معمولاً از نظر فیزیکی کوتاهتر هستند.
لنزهای تله، تنها بخش کوچکی از صحنه را با بزرگنمایی بیشتری به تصویر میکشند. در مقابل، لنزهای زوم میتوانند با داشتن فاصله کانونی کوتاهتر، بخش وسیعتری از صحنه را پوشش دهند.
کاربردهای لنزهای تله
همانطور که از نامش پیداست، لنزهای تله برای عکاسی از سوژههایی که دورتر از عکاس قرار دارند، طراحی شدهاند. این لنزها دارای عناصر بزرگنمایی در داخل بدنه خود هستند که میتوانند اشیای دور را به دوربین نزدیکتر کنند. عملکرد آنها بسیار شبیه به تلسکوپ است.
بنابراین، کاربرد اصلی چنین لنزی عکاسی از اشیایی است که نزدیکشدن به آنها بسیار دشوار است. بهعنوانمثال، حیاتوحش بهترین سوژه برای عکاسی با لنز تله به شمار میرود. همچنین، اگر قصد عکاسی از مناظر، مانند نمای نزدیک کوهستان و غیره را دارید، لنزهای تله انتخاب مناسبی هستند.
علاوه بر این، در مواقعی که نزدیکشدن به سوژه خطرناک یا حتی غیرممکن باشد، از این لنزها استفاده میشود، مانند عکاسی از مسابقات اتومبیلرانی یا یک بازی فوتبال و غیره.
کاربرد لنزهای زوم
لنزهای زوم به طور ایدهآل برای موقعیتهایی مناسب هستند که حمل بیش از یک لنز امکانپذیر نباشد. فرض کنید برای یک سفر آخر هفته یا دورهمی خانوادگی چمدان میبندید. میدانید که قرار است سبک سفر کنید و این به معنای جاگذاشتن هر چیزی است که ضروری نیست.
ما بهعنوان عکاس، دوست داریم تمام تجهیزات خود را هنگام خروج از خانه همراه داشته باشیم، اما این امکانپذیر نیست. ما باید انتخاب کنیم چه تجهیزاتی موردنیاز است و چه چیزی را باید جا بگذاریم. لنزهای زوم به دلیل چندکاره بودن، به ما این امکان را میدهند که بیش از یک لنز را انتخاب کنیم. آنها دارای فاصله کانونی متغیر هستند و این بدان معناست که مانند دو یا چند لنز در یک لنز عمل میکنند.
جمعبندی
لنزهای تله و لنزهای زوم دو چیز کاملاً مجزا نیستند. اینها فقط نامهایی هستند که به لنزهایی داده میشوند که ویژگیهای خاصی دارند. تعریف آنها کمی همپوشانی دارد، به همین دلیل است که ممکن است یک لنز همزمان هم تله و هم زوم باشد.
بااینحال، نکته جالب اینجاست که همه لنزهای زوم، لنز تله نیستند و برعکس، همه لنزهای تله هم لنز زوم نیستند.
امیدوارم بحث بالا درک درستی از این دو نوع لنز به شما داده باشد تا بتوانید باتوجهبه نیاز خود، لنز مناسب را انتخاب کنید.