وبلاگ

راهنمای انتخاب لنز کانن برای مبتدیان

راهنمای انتخاب لنز کانن برای مبتدیان

به دنبال لنز جدید هستید؟ شاید در حال ارتقا از یک دوربین کامپکت به دوربینی با لنز قابل‌تعویض هستید، یا شاید قصد دارید قابلیت‌های عکاسی خود را فراتر از لنز کیت همراه با دوربین خود گسترش دهید. در این راهنما، آنچه برای پیدا کردن لنز مناسب خود نیاز دارید، ذکر شده است.
نام یک لنز کانن شامل تمام اطلاعات کلیدی در مورد آن است.
به‌عنوان‌مثال لنز Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM را در نظر بگیرید:
RF = نوع لنز، مطابق با انواع مختلف مانت لنز روی دوربین‌های کانن.
100 میلی متر= فاصله کانونی لنز.
F2.8 = حداکثر دیافراگم.
L به این معنی است که این لنز یکی از لنزهای سری L کانن (حرفه‌ای‌تر – باکیفیت بالاتر) است.
MACRO قابلیت عکاسی با بزرگ‌نمایی ماکرو را شامل می‌شود.
IS= لنز دارای لرزش‌گیر تصویر اپتیکال داخلی برای کاهش تاری ناشی از لرزش دوربین است.
USM = موتور فوکوس التراسونیک، یک موتور فوکوس سریع و بی‌صدا.
لنزهای تخصصی ممکن است عناصر دیگری در نام خود داشته باشند که مربوط به طراحی یا فناوری‌های داخل آن مانند فیش آی، DS (Defocus Smoothing) یا DO (Diffractive Optics) باشد.
برخی از لنزها همچنین دارای II یا III در نام خود هستند. این نشان‌دهنده شماره مدل است تا اینکه معرف ویژگی خاصی از لنز باشد. برای مثال، EF 75-300mm f/4-5.6 III USM سومین نسخه از این لنز زوم EF با محدوده فاصله کانونی 75-300 میلی متر، محدوده دیافراگم از f/4 تا f/5.6 و موتور USM است.

راهنمای انتخاب لنز کانن برای مبتدیان

پایه‌های لنز و سازگاری دوربین

پیش از خرید هر لنزی، بررسی سازگاری آن با دوربینتان بسیار مهم است. هر دوربین کانن EOS از یکی از چهارپایه لنز متفاوت استفاده می‌کند و هر نوع لنز برای اتصال به یک‌پایة خاص طراحی شده است:
• لنزهای RF و RF-S برای استفاده با دوربین‌های بدون آینه سیستم EOS R هستند.
• لنزهای EF، TS-E (تیلت – شیفت) و MP-E (ماکرو) برای پایة EF روی دوربین‌های DSLR کانن EOS طراحی شده‌اند. این لنزها همچنین می‌توانند با استفاده از آداپتور مانت EF-EOS R روی دوربین‌های سیستم EOS R استفاده شوند.
لنزهای EF-S برای دوربین‌های DSLR با حسگر APS-C ساخته شده‌اند. این لنزها قابل‌استفاده روی دوربین‌های DSLR فول‌فریم نیستند، اما می‌توانند با استفاده از آداپتور مانت روی دوربین‌های سیستم EOS R (فول‌فریم یا APS-C) به کار روند.
• لنزهای EF-M برای دوربین‌های بدون آینه EOS M مناسب هستند و با سایر انواع دوربین‌ها سازگار نیستند.
تمام دوربین‌های سیستم EOS R دارای پایة یکسان RF هستند، به این معنی که هر دوربینی در این سری را می‌توان با هر لنز RF یا RF-S جفت کرد. لنزهای RF-S برای دوربین‌های APS-C طراحی شده‌اند، اما با دوربین‌های فول‌فریم سیستم EOS R نیز قابل‌استفاده هستند، اگرچه دوربین به طور خودکار ناحیة تصویر را برای مطابقت با پوشش کوچک‌تر APS-C لنز برش می‌دهد (Crop می‌کند).
استفاده از لنز RF فول‌فریم (یا لنز EF با آداپتور) روی دوربین APS-C سیستم EOS R مانند EOS R7، EOS R10 یا EOS R50 نیز امکان‌پذیر است. بااین‌حال، حسگرهای APS-C نسبت به حسگرهای فول‌فریم کوچک‌تر هستند، به این معنی که حسگر از کل میدان دید لنز استفاده نمی‌کند. در عوض، تصویر را به ناحیه فعال کوچک‌تر حسگر برش می‌دهد. در دوربین‌های کانن، “ضریب crop” معادل *1.6 است. این امر باعث بزرگنمایی تصویر می‌شود و به یک لنز 50 میلی‌متری همان میدان دید یک لنز 80 میلی‌متری روی دوربین فول‌فریم (50 × 1.6 = 80) و یک لنز 100 میلی‌متری را به میدان دید یک لنز 160 میلی‌متری و غیره می‌دهد.
برای محاسبه طول کانونی مؤثر یک لنز روی دوربین APS-C، به‌سادگی طول کانونی لنز را در * 1.6 ضرب کنید یا برای سهولت کار هنگام استفاده از لنز زوم با طول کانونی متغیر، اپلیکیشن رایگان همراه کانن (Canon Photo Companion) یک ماشین‌حساب طول کانونی مؤثر در اختیار شما قرار می‌دهد.

پایه‌های لنز و سازگاری دوربین

فاصله کانونی لنز چیست؟

فاصله کانونی یک لنز به طور تحت‌اللفظی فاصله بین مرکز اپتیکی آن و حسگر دوربین است که معمولاً این عدد روی لنز نوشته شده است. اگر لنز پرایم (با فاصله کانونی ثابت) باشد، این عدد تنها یک مقدار است، مانند 24 میلی‌متر یا 135 میلی‌متر. اما اگر لنز زوم (با فاصله کانونی متغیر) باشد، به‌صورت یک محدوده نوشته می‌شود، مانند 15-35 میلی‌متر یا 24-70 میلی‌متر.
فاصله کانونی لنز میدان دید (زاویه دید) آن را تعیین می‌کند و لنزها را می‌توان به سه دسته کلی تقسیم کرد: واید (عریض)، استاندارد و تله فوتو.
• لنزهای واید: با فاصله کانونی تا حدود 35 میلی‌متر، بخش بیشتری از صحنه‌ای که عکاسی می‌کنید را در برمی‌گیرند و به همین دلیل برای عکاسی منظره ایده‌آل هستند. لنزهای بافاصله کانونی کمتر از 24 میلی‌متر (معادل فول‌فریم) گاهی اوقات به‌عنوان “التراواید” شناخته می‌شوند.
• لنزهای استاندارد: معمولاً دارای فاصله کانونی حدود 50 میلی‌متر هستند. گفته می‌شود که این لنزها پرسپکتیو (دیدگاه) “طبیعی” دارند که تقریباً با چشم انسان مطابقت دارد و آن‌ها را به لنزهای عالی برای همه منظوره، مسافرت و عکاسی پرتره تبدیل می‌کند.
• لنز تله فوتو: لنزی است که فاصله کانونی آن حدود 85 میلی‌متر یا بیشتر باشد. لنزهایی تا 600 میلی‌متر، 800 میلی‌متر و حتی 1200 میلی‌متر نیز پیدا می‌کنید. لنزهای بالای 300 میلی‌متر گاهی اوقات “سوپر تله‌فوتو” نامیده می‌شوند و معمولاً در ژانرهایی مانند عکاسی حیات وحش و ورزش/اکشن استفاده می‌شوند، جایی که عکاسان معمولاً نیاز به عکاسی از سوژه‌ها از راه دور یا انتخاب بخش کوچکی از صحنه دارند.
برخی از لنزهای زوم بیش از یکی از این دسته‌ها را پوشش می‌دهند و برخی از آن‌ها از واید تا تله فوتو را در بر می‌گیرند، برای مثال 24-240 میلی‌متر.

فاصله کانونی لنز چیست؟

لنز پرایم بهتر است یا لنز زوم؟

لنزهای زوم تطبیق‌پذیری بیشتری را ارائه می‌دهند، به این معنی که برای آماده‌شدن برای موقعیت‌های مختلف عکاسی، نیازی به حمل تعداد زیادی لنز در کیف خود ندارید. بااین‌حال، لنزهای پرایم به طور معمول از کیفیت اپتیکی بالاتری برخوردار هستند و اغلب با دیافراگم‌های بازتر (گشودگی بیشتر) در دسترس می‌باشند.

دیافراگم (دهانه) لنز چیست؟

دیافراگم لنز، همان روزنه‌ای است که نور از آن عبور می‌کند. اندازه دیافراگم با اعداد f نمایش داده می‌شود، مانند f/2.8، f/4 و غیره. خط مورب (/) همیشه در نام لنزها ذکر نمی‌شود، اما مهم است، زیرا عدد f در واقع یک کسر است:
قطر دیافراگم = فاصله کانونی (f) تقسیم بر عدد f
وقتی این را درک کنید، متوجه می‌شوید که چرا عدد f کوچک‌تر به معنی دیافراگم بزرگ‌تر است، این مخرج کسر است و 4/1 از 16/1 بزرگ‌تر است. هرچه عدد کوچکتر باشد، حداکثر دیافراگمی که لنز قادر به ایجاد آن است، بیشتر می‌شود: f/1.4 بسیار باز، f/4 باریک‌تر و f/16 حتی باریک‌تر است.
هرچه دهانه بازتر باشد، نور بیشتری می‌تواند به حسگر دوربین برسد که به این معنی است که به‌خصوص در شرایط نور کم، نتایج بهتری به دست می‌آید. به‌طوری‌که لنزی با حداکثر دیافراگم باز (عدد f کوچک) به‌عنوان یک لنز “سریع” شناخته می‌شود، زیرا نور بیشتری را وارد می‌کند و می‌توانید از سرعت شاتر سریع‌تری نسبت به لنز با دیافراگم کوچک‌تر برای دستیابی به نوردهی مشابه استفاده کنید.
علاوه بر این، دیافراگم همچنین عمق میدان تصویر را تعیین می‌کند، یعنی اینکه چقدر از صحنه‌ای که عکس می‌گیرید، با فوکوس شارپ دیده می‌شود. دیافراگم باز (عدد f کوچک‌تر) عمق میدان کمی ایجاد می‌کند و به پرتره‌ها، پس‌زمینه محو و جذابی می‌دهد. دیافراگم باریک‌تر (عدد f بزرگ‌تر) منجر به عمق میدان بیشتری می‌شود که برای شارپ بودن کل تصویر، از جلو تا عقب، در عکس‌های منظره ایده‌آل است.
برخی از لنزهای زوم دارای حداکثر دیافراگم متغیر هستند، به این معنی که حداکثر دیافراگمی که می‌توانید تنظیم کنید، بسته به موقعیت زوم متفاوت است. برای مثال، لنز RF 24-240mm F4-6.3 IS USM در انتهای 24 میلی‌متری دارای حداکثر دیافراگم f/4 و در انتهای 200 میلی‌متری دارای دیافراگم f/6.3 است.
لنزهای prime (فیکس) عریض‌ترین دیافراگم‌ها را ارائه می‌دهند و آن‌ها را به انتخابی عالی برای عکاسی در نور کم و همچنین ایجاد عمق میدان کم تبدیل می‌کند. به دلیل دقت اپتیکی موردنیاز، لنزهای با دیافراگم بسیار باز می‌توانند گران‌قیمت باشند، اما همیشه این‌طور نیست.
با لنزهای زوم، انتخاب لنزی با حداکثر دیافراگم نسبتاً باز، مانند f/2.8، به شما تعادل عالی بین مزایای دیافراگم باز و انعطاف‌پذیری فواصل کانونی مختلف می‌دهد.

دیافراگم (دهانه) لنز چیست؟

کیفیت لنز، لرزش‌گیر و سایر ویژگی‌های قابل‌توجه

تمام لنزها حاصل مهندسی پیچیده اپتیکی و مکانیکی هستند، اما برخی قطعات، مواد و فناوری‌ها نسبت به سایرین گران‌ترند. هزینه لنز تحت‌تأثیر عوامل متعددی مانند نوع شیشه استفاده‌شده، پوشش‌های خاص یا فرایندهای به‌کاررفته در عناصر اپتیکی برای کاهش مشکلاتی مانند سایه افتادن و نور اضافی، یا ساخت دقیق و مواد درزگیر برای افزایش مقاومت در برابر گردوغبار و رطوبت قرار می‌گیرد. لنزهای سری L کانن که حرف L بعد از دیافراگم در نام آن‌ها وجود دارد، برای برآورده‌کردن عملکرد و دوام موردنیاز کاربران حرفه‌ای طراحی و ساخته شده‌اند.
برخی لنزها دارای لرزش‌گیر داخلی (Image Stabilisation – IS) برای مقابله با تاری ناشی از لرزش دوربین هستند. نام این لنزها نشانگر وجود لرزش‌گیر است. آن‌ها ممکن است کلید روشن/خاموش برای فعال‌کردن لرزش‌گیر و یک کلید مجزا برای جابه‌جایی بین حالت‌های مختلف لرزش‌گیر برای شرایط عکاسی متفاوت داشته باشند یا نداشته باشند. لرزش‌گیر در صورتی مفید است که مثلاً در نور کم عکاسی می‌کنید و نیاز به استفاده از سرعت پایین شاتر دارید، با لرزش‌گیر، حتی زمانی که به‌صورت دستی عکاسی می‌کنید، همچنان می‌توانید تصویری شارپ بگیرید. همچنین لرزش‌گیر زمانی به کار می‌آید که سه‌پایه ندارید، استفاده از آن عملی نیست یا در جایی هستید که استفاده از سه‌پایه مجاز نیست. این می‌تواند شامل انواع عکاسی از مسابقات اتومبیل‌رانی تا کوهنوردی باشد. مشخصات لنزی که مجهز به لرزش‌گیر است، شامل میزان بهره‌ای است که می‌توانید از لرزش‌گیر انتظار داشته باشید، هرچند این میزان باتوجه‌به فاصله کانونی، سرعت شاتر و سایر عوامل متغیر خواهد بود.
می‌خواهید از حشرات، گل‌ها یا سایر سوژه‌های کوچک از نمای نزدیک عکاسی کنید؟ می‌توانید این کار را با موارد مختلف انجام دهید، اما لنز ماکرو، لنزی که کلمه MACRO در نام آن وجود دارد، با حداقل فاصله فوکوس نزدیک و بزرگ‌نمایی 0.5 برابر یا بیشتر به شما کمک خواهد کرد. به خاطر داشته باشید که لنز ماکرو همچنین برای انواع عکاسی قابل استفاده است، برای مثال، RF 24mm F1.8 MACRO IS STM یک لنز واید سبک و جمع‌وجور ایده‌آل برای عکاسی منظره و ولاگ‌نویسی و همچنین عکاسی ماکرو است.

وزن و اندازه لنز

وزن و اندازه لنز نیز ممکن است مهم باشد، زیرا به عواملی مانند تعداد لنزهای دیگر موجود در کیف و میزان راحتی حمل آن‌ها بستگی دارد. اگرچه دوربین‌های سیستم EOS R می‌توانند با لنزهای EF (با یک آداپتور مانت که کمی به وزن اضافه می‌کند) کار کنند، اما بهتر است به لنزهای RF اولویت دهید، به‌طورکلی، لنزهای RF از همتایان EF خود کوچک‌تر و سبک‌تر هستند. همچنین، آن‌ها مزایای فنی متعددی مانند ارتباط بسیار سریع‌تر بین دوربین و لنز را ارائه می‌دهند.

کیفیت لنز، لرزش‌گیر و سایر ویژگی‌های قابل‌توجه

سخن پایانی

انتخاب لنز مناسب، سفری هیجان‌انگیز در دنیای عکاسی با دوربین کانن است. این سفر با درک نیازها و علایق شما آغاز می‌شود و با انتخاب لنز ایده‌آل، به خلق تصاویری چشم‌نواز و خاطره‌انگیز ختم می‌شود.
در این مقاله، تلاش کردیم تا با معرفی انواع لنزها، فاکتورهای مهم در انتخاب لنز و ارائه راهنمایی‌هایی مختصر، شما را در این مسیر یاری کنیم. به یاد داشته باشید که عکاسی تجربه‌ای مبتنی بر خلاقیت و آزمون و خطاست.
از آزمایش لنزهای مختلف و کشف سبک و سیاق عکاسی خود نترسید. با مطالعه، تمرین و پرسش از عکاسان باتجربه، مهارت خود را ارتقا دهید و از ثبت لحظات ناب زندگی با دوربین کانن خود لذت ببرید.

اولین نفری باشید که امتیاز می دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.